Nieuwe regels rond cashbetalingen: hoeveel mag u ontvangen?

Recent werden de regels omtrent cashbetalingen aangepast. Ontdek wat wel en niet mag.

 

De nieuwe regelgeving is van toepassing sinds 16 oktober 2017. De belangrijkste wijziging is de afschaffing van de voorschotregeling van 10 procent. Voor bedragen boven de 3.000 euro mochten handelaars tot voor kort maximaal 10 procent van het totaal cash ontvangen. Die beperking valt nu weg. Ongeacht de omvang van het bedrag mogen ze nu 3.000 euro cash krijgen.

Verkoopt u bijvoorbeeld een product voor 5.000 euro? Dan mag u daarvan volgens de nieuwe regel 3.000 euro cash ontvangen. Vroeger zou dat maximum 500 euro geweest zijn (10 procent van 5.000). Let op, het blijft ook verboden om het totaalbedrag kunstmatig op te splitsen (in dit geval in 3.000 en 2.000 euro) om zo onder de wettelijke cashlimiet te blijven.

 

Nieuwe cashregel is universeel

De nieuwe regel geldt bovendien voor alle betalingen en schenkingen tussen ondernemers onderling en ondernemers en particulieren. Dus zowel voor eenmanszaken, landbouwers, vrije beroepen, vzw’s en vennootschappen.

 

Uitzonderingen: onroerend goed en oude metalen

Op bovenstaande regel zijn twee uitzonderingen. Koopt of verkoopt u onroerend goed, dan is cash helemaal verboden. Ook de onkosten, registratierechten en dergelijke mogen nooit cash betaald worden. Hetzelfde geldt voor de aankoop van oude metalen, koperkabels of producten die edele metalen bevatten.

 

Wat als u de cashlimiet overschrijdt?

Wie zich niet aan de nieuwe regelgeving houdt, riskeert een zware boete, zowel de betaler als de ontvanger. Rekent u bijvoorbeeld té veel cash aan bij uw leveranciers? Dan riskeert een bezoek van de economische inspectie.

 

Een vereenvoudiging van de regels

Met de nieuwe regelgeving omtrent cashbetalingen spreekt de overheid (eindelijk) klare taal. De 10 procent-regel zorgde namelijk voor heel wat verwarring. De vereenvoudiging is dus zowel voor handelaars als consumenten een positieve ontwikkeling.