Met de fiets naar het werk: gezond én fiscaal voordelig

Als werkgever kunt u een vergoeding geven aan werknemers die met de fiets naar het werk komen. Tenzij het vastgelegd is in een CAO van uw sector, bent u evenwel niet verplicht om deze vergoeding toe te kennen. Al zijn er wel duidelijke voordelen voor werkgevers.

 

Goedkopere parkeerplaatsen

Het is goedkoper om parkeerplaats te voorzien voor fietsen dan voor auto’s, simpelweg omdat ze veel minder plaats innemen. Ter vergelijking: op de plaats waar normaal één auto parkeert, kan u maar liefst tien fietsen stallen.

Nog een extra voordeel: als u investeert in infrastructuur en fietsaccessoires, dan zijn die kosten voor 120% aftrekbaar.

Aftrekbaar als bedrijfskost

Een fietsvergoeding is 100% aftrekbaar als bedrijfskost. Bovendien is ze volledig vrijgesteld van RSZ.

Aantrekkelijke werkgever

Het toekennen van vergoedingen aan fietsende werknemers is een troef die u als werkgever kan uitspelen naar nieuwe werkkrachten toe. Het versterkt bovendien uw imago van duurzaam bedrijf.

Productieve werknemers

Fietsende werknemers zijn productiever: ze hebben minder stress en zijn fitter. Uit onderzoek blijkt bovendien dat ze gemiddeld één dag per jaar minder afwezig zijn door ziekte. Werknemers die met de fiets komen, komen bovendien vaker op tijd. Ze staan dan ook niet in de file.

Hoe berekenen?

Als werkgever kan u zelf het bedrag bepalen. Er is wel een restrictie: tot 0,22 euro per kilometer is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen. Krijgt de fietsende werknemer een hogere vergoeding, dan wordt het bedrag boven 0,22 euro belast als loon en is het niet meer aftrekbaar als bedrijfskost. Bovendien genereert het sociale bijdragen voor de werkgever.

Er is geen begrenzing aan het aantal kilometers.

Meer informatie

Wil u meer informatie over het fiscale aspect van fietsvergoedingen? Neem contact op met de experts van Fiduciaire Ten Hove. Wij helpen u graag verder.