Dit moet u in orde brengen als u uw eigen zaak start

U hebt de knoop doorgehakt: u wordt zelfstandig ondernemer. Proficiat! Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de opstart van uw nieuwe zaak? Dit zijn de belangrijkste stappen.

1. Kies uw ondernemingsvorm

Hoe gaat u als zelfstandige aan de slag? Er zijn twee opties:

  • Als natuurlijk persoon
    U werkt via een eenmanszaak.
  • Via een vennootschap
    U kiest een juridische vorm voor uw vennootschap. Afhankelijk van uw situatie, zijn er verschillende vennootschapsvormen: vof, bv, nv, vzw, …

Laat u goed informeren bij deze keuze, want ze heeft impact op uw boekhouding, het belastingstelstel dat van toepassing is, de aansprakelijkheid van uw onderneming, enzovoort.

2. Open uw professionele zichtrekening

Start u uw eigen onderneming? Dan hebt u een professionele zichtrekening nodig bij een Belgische financiële instelling. Die is volledig gescheiden van uw privérekening: u gebruikt ze alleen voor zakelijke transacties.

Denk eraan dat u uw rekeningnummer en uw handelsnaam op al uw handelsdocumenten moet vermelden, bijvoorbeeld op facturen en brieven.

3. Richt uw vennootschap op

Koos u voor een eenmanszaak? Sla deze stap dan over.

Breng het volgende in orde om uw vennootschap op te richten:

  • Stel een financieel plan
  • Vraag een bankattest aan dat bewijst dat u het vereiste oprichtingskapitaal stortte.
  • Stel de statuten van uw vennootschap op.
  • Maak een oprichtingsakte, registreer en publiceer ze.

4. Schrijf u in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen

Uw onderneming inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen kan via een erkend ondernemingsloket. Na uw inschrijving ontvangt u uw unieke ondernemingsnummer.

5. Activeer uw btw-nummer

Tenzij u een vrij beroep uitoefent, bent u btw-plichtig. Laat daarom uw ondernemingsnummer ook activeren als btw-nummer en vermeld het op al uw handelsdocumenten.

U laat uw btw-nummer activeren bij een ondernemingsloket. Geef bij uw aanvraag meteen aan welk btw-stelsel u kiest.

6. Sluit u aan bij een socialeverzekeringsfonds

Als ondernemer moet u zich bij een socialeverzekeringsfonds voor zelfstandigen aansluiten. Doe dat vóór u met uw onderneming van start gaat. Hebt u een vennootschap? Dan moet u die ook aansluiten. Dat mag tot 90 dagen na de oprichting ervan.

7. Sluit u aan bij een ziekenfonds

Nog geen lid van een ziekenfonds? Sluit u dan aan.

8. Sluit bijkomende verzekeringen af

Aan uw activiteit zijn vaak nog risico’s verbonden, bijvoorbeeld brand of schade. Laat u informeren over verzekeringen die van toepassing of in sommige gevallen zelfs verplicht zijn en sluit ze af.

Na deze stappen bent u helemaal klaar voor uw nieuwe start. Bang om iets over het hoofd te zien? Vraag uw accountant om raad.