Wanneer betaalt u btw op een voucher?

Er geldt een nieuwe btw-regeling voor vouchers uitgegeven vanaf 1 januari 2019. De Europese voucher-richtlijn wordt namelijk omgezet naar Belgisch recht door een aanpassing van het Btw-Wetboek. Hoe de nieuwe regeling er precies uitziet en welke gevolgen dit heeft voor u, vertellen we u graag.

Wanneer is er sprake van een voucher?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een voucher precies is. Met een (papieren of elektronische) voucher, of ‘waardebon’, koopt u als klant een product of dienst aan. Wie dat product of die dienst aan u voorziet, wordt op de voucher weergegeven – de koppeling aan een leverancier is tevens wat een voucher doet verschillen van een algemeen betaalmiddel. De vermelding van de leverancier kan wel erg algemeen blijven, bijvoorbeeld: “geldig in alle winkels van Wijnegem Shopping Center”. Het is niet verplicht een voucher in één keer op te gebruiken. Voorbeelden van een voucher zijn een boeken- of cadeaubon, maar ook een herlaadkaart voor uw gsm of smartphone.

Nog maar één btw-handeling

Wat is er nu precies veranderd omtrent de btw-betaling voor vouchers? Voor een voucher zijn twee momenten relevant: de aankoop en het gebruik. Op Europees niveau is hierover een nieuwe richtlijn uitgewerkt die stelt dat deze twee momenten niet als aparte btw-handeling worden beschouwd. Er hoeft dus ook maar één keer btw te worden betaald: wanneer hangt af van het type voucher.

Twee types: enkelvoudig en meervoudig

Vouchers kun je onderverdelen in twee types: degene voor enkelvoudig gebruik en degene voor meervoudig gebruik. Bij de eerste categorie is op het moment van de uitgifte al bekend waar de levering/dienst zal plaatsvinden en welke btw verschuldigd is. Een voorbeeld daarvan is een wellnessbon die u enkel in België kunt gebruiken: op het moment van de aankoop weten zowel koper als verkoper welke dienst zal plaatsvinden én waar. Aangezien dus ook geweten is welke btw verschuldigd zal zijn, wordt de btw inbegrepen in de prijs van de voucher. Bij aankoop van de waardebon betaalt men meteen ook de btw; wanneer men de voucher later gebruikt, hoeft deze niet meer betaald te worden.

Een meervoudige voucher is simpelweg het tegenovergestelde van een enkelvoudige: de dienst/het goed en de plaats van dienst/levering zijn hier nog niet bekend bij uitgifte. Een voorbeeld hiervan is een restaurantbon: bij aankoop weten zowel koper als verkoper nog niet in hoeverre de voucher zal worden gebruikt om te eten en om te drinken. Aangezien eten (12%) en drinken (21%) niet aan eenzelfde btw-tarief onderworpen zijn, is ook het btw-bedrag in dit geval nog onduidelijk. De btw zal in dit geval pas betaald worden wanneer de gebruiker de voucher gaat inwisselen.

Let op: Verkoopt uw bedrijf een enkelvoudige voucher door? Dan moet u tevens btw aanrekenen op de doorverkoop. Als bedrijf moet u in dat geval namelijk ook btw doorstorten.  

Heeft u nog vragen over het gebruik van vouchers of geschenkcheques? Neem dan zeker contact op.