Wat u zeker moet weten over fiscale optimalisatie

In weinig landen is de belastingdruk zo hoog als in België. Er zijn weliswaar manieren, zoals fiscale optimalisatie, waarop u als zelfstandig ondernemer deze druk kan verlichten. Niemand betaalt immers graag te veel belastingen.

 

Wat is fiscale optimalisatie?

In België worden niet alle types inkomen aan dezelfde fiscale druk onderworpen. Sommige worden lichter belast, andere zwaarder. Het is daar dat zich voor u als zelfstandig ondernemer mogelijkheden bevinden om uw belastingdruk te verlagen. Concreet betekent dit dat u de spreiding van deze inkomens optimaliseert, rekening houdend met de geldende belastingtarieven.  

Vennootschapsbelasting vs. personenbelasting

De winst die uw bedrijf maakt, is onderworpen aan vennootschapsbelasting. Op het loon dat u als zaakvoerder ontvangt, betaalt u dan weer personenbelasting. Het is geen geheim dat de belastingvoet voor personenbelasting sneller de hoogte in schiet dan het progressieve tarief voor vennootschapsbelasting. Weet ook dat de winst die een eenmanszaak genereert integraal onderhevig is aan het progressieve tarief voor personenbelasting. U doet er goed aan om samen met uw accountant de mogelijkheden tot optimalisatie grondig te bestuderen.

Optimalisatie van de inkomensmix

Voor een zelfstandig ondernemer is het fiscaal interessant om tal van kosten maximaal onder te brengen in uw vennootschap. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een forfaitaire onkosten- en reisvergoeding in het leven te roepen. Die vergoeding dekt dan tal van verplaatsingskosten en aanverwante kosten die op geen andere manier voordien in rekening werden gebracht – doorgaans omdat ze te sterk versnipperd zijn.

Uw accountant weet raad

Het is geen evidentie om als ondernemer te zien waar zich mogelijkheden tot fiscale optimalisatie bevinden. U zit dan ook best even samen met uw accountant. Als geen ander kent hij de fiscale regelgeving en ziet hij mogelijkheden voor u om binnen de wettelijke krijtlijnen de fiscale druk te verlichten.

Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met ons kantoor. Fiduciaire Ten Hove helpt u graag verder.