De bitcoin: alles wat u moet weten om te investeren

De bitcoin zet de beleggingswereld momenteel helemaal op zijn kop. Maar hoe betrouwbaar is de digitale munt als belegging? En hoe zit het met de regelgeving voor de nieuwe valuta?

 

De bitcoin (BTC) is een digitale munt waarmee u online betalingen kunt doen. De waarde van de bitcoin wordt, net als klassieke valuta als de euro en de dollar, bepaald door het spel van vraag en aanbod. Hét grote verschil is echter dat de bitcoin niet door banken of overheden wordt gereguleerd. Dat heeft als gevolg dat het verloop van de wisselkoers nogal grillig is. De bitcoin heeft de voorbije jaren dan ook flinke sprongen gemaakt.

 

Beleggen in bitcoin? Zo begint u eraan

En precies dat maakt de digitale munt zo geliefd bij speculanten en beleggers: er valt namelijk heel veel geld mee te winnen (en te verliezen). Voor u bitcoins aankoopt, raden we u aan u goed te informeren. Zo vermijdt u dure fouten. De officiële website van bitcoin is bitcoin.org. Dat is meteen de beste plaats om te starten.  

Om bitcoins te kopen hebt u in de eerste plaats een digitale ‘wallet’ nodig, in de vorm van een app of tool. Bitcoin.org biedt heel wat keuzemogelijkheden en verwijst als officiële website ook naar de ‘echte’ wallets. Om de wallet te gebruiken, maakt u vervolgens een account aan dat u koppelt aan uw bank- of kredietkaart. Nadat u uw gegevens hebt geverifieerd via uw identiteitskaart of rijbewijs, kunt u aan de slag. Bitcoins koopt u bij een van de vele online wisselkantoren, zoals Simplex of BTC Direct (een Belgisch kantoor).

 

“Ik heb winst gemaakt met mijn bitcoins. Moet ik belastingen betalen?”

Wie spaart of belegt in België wordt daar door de overheid op belast. Maar hoe zit dat precies bij de bitcoin? De fiscus biedt momenteel nog geen transparantie. Hij bekijkt geval per geval.

Waar mag u zich dan aan verwachten? Wie voor eigen rekening bitcoins aankoopt, zal meer dan waarschijnlijk geen inkomstenbelasting moeten betalen op de opbrengsten. Handelt u in bitcoins voor beroepsdoeleinden of met duidelijk speculatieve bedoelingen? Dan zal u wél belastingen moeten betalen.

Het is nog maar de vraag natuurlijk hoe de fiscus zal omgaan met de grote grijze zone tussen deze twee uitersten.